Menu Sluiten

Military Equitation

Wat is Military Equitation?

Als eerste en voorlopig enige trainen wij en organiseren wij wedstrijden Military Equitation. 


Military Equitation is, zoals het de naam het ook zegt, een sport die voortgegroeid is uit de Military. Het was ook een manier waar de ridders destijds hun rijvaardigheden toonden. Rijvaardigheden in combinatie met het hanteren van wapens. 


De basis van iedere ruitersport is natuurlijk de dressuur. Military Equitation laat mensen echt voelen hoe belangrijk de zit is, en dat sturen helemaal niet gebeurd met de teugels, maar wel degelijk met de zit, de benen, ... Het is een heel leuke en uitdagende manier om je zit en het rijden te verbeteren.
Een van de oefeningen die moet uitgevoerd worden, is onder andere 3 tot 4 bordjes omduwen. Deze bordjes staan op een afstand van 10 tot 15 meter achter elkaar en zijn max 20 cm hoog. Je moet deze met een stok van ongeveer 2m50 omver duwen en dit in galop. Als je te hoog steekt, mis je. Als je te laag steekt, dan steek je in de grond en kan de stok je uit het zadel lichten.  Meestal volgen hierop de ringen steken. Deze staan 10 tot 15 meter uit elkaar en dien je met de stok mee te nemen. De diameter van deze ringen is 10 tot 20 cm. 


Nog een onderdeel is speerwerpen. Hierbij moet je twee speren in een doel gooien. En, om bij de wapens te blijven, heb je ook de appeltjes klieven. Hiervoor krijg je een zwaard, en moet je drie appeltjes, die terug 10 tot 15 meter uit elkaar staan, in twee klieven met het zwaard. Normaal eentje voorwaarts, eentje van boven naar beneden, en eentje achterwaarts. De bedoeling is dat je ook enkel de appels raakt.


Niet altijd maar wel een mogelijke oefening kan zijn dat je een pop moet omverduwen met je paard. De bedoeling is hiervoor de Spaanse pas te gebruiken. Deze oefening zit niet altijd in de wedstrijden inbegrepen.


Net zoals het boogschieten te paard. Wij beschikken over verschillende soorten Mongoolse bogen en diverse speciaal gemaakte pijlen. Een heel moeilijke maar internationale sport op zichzelf trouwens, boogschieten te paard. Deze proef is normaal, als het veilig kan ingewerkt worden, ook een onderdeel van de Military Equitation. Bij ons kan je deze technieken allemaal onder knie proberen te krijgen.


Een laatste proef, maar altijd aanwezig, is het quintain of ook wel de saraceen genoemd. Je krijgt een lans van ook ongeveer 2.50m en daarmee moet je een zo hard mogelijk een schild raken. Dit schild draait echter rond en aan de andere kant van het schild hangt een hard voorwerp aan een ketting. Het gevaar is echter dat je door dat voorwerp kan geraakt worden en dit voorwerp je van je paard kan stoten.


Dit wordt twee keer gereden. 1 keer stijl. De bedoeling is dan om de oefeningen zo mooi en correct mogelijk uit te voeren, alles in galop. Mooi wachten voor je iedere oefening begint. Halt houden op het einde van de oefening. Laten zien dat je je paard goed onder controle hebt en de wapens perfect hanteert.
De tweede keer is op snelheid. Het parcours is zo berekend dat als je de te behalen punten aftrekt van de tijd, je het resultaat op nul kan brengen